UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

May 29, 2011

gemuk atau kurus? kecik atau besar? sihat atau sakit??

Salam.

Naaa.. Ini isu yg paling 'hot' di kalangan perempuan. Selain isu kecantikan. Well.. Minoriti, lelaki juga. *lelaki yg kisah

Mana yg menjadi pilihan?

Gemuk atau kurus?
Kecik atau besar?
Sihat atau sakit??

Mostly, jawapan yg diberi ialah

Kurus.
Kecik.
Sihat.

Gred A solid diberikan. Fullstop.

Ok. Mungkin ada akan cakap

Gemuk.
Besar.
Sihat.

Yup. Jawapan yg boleh diterima. As long as perkataan sihat itu ada. Itu skema jawapan yg sebenarnya. Aku ulang, besarkan dan aku bold, sihat.

So, girls.. Jom praktis healthy lifestyle. Apa yg penting kita sihat.

Kalau gemuk, jalan pun macam orang tak larat. Tak boleh. Lagi-lagi masa kita muda dan bertenaga ni. Dah tua nanti lagi lah kan??
Kalau kurus tapi naik tangga dua tingkat pun mengah-mengah dan tersemput-semput, macam mana tu?? *lain lah orang yg ada penyakit semput

So, cara terbaik nak elakkan perkara macam tu terjadi, mudah je! Lebih-lebih lagi masa kat kampus nih.

  1. Jangan malas turun naik tangga or berjalan kaki (gunakan alternatif ni untuk kawasan yg berdekatan)
  2. Elakkan beli makanan bungkus. (makan kat situ juga. So, on the way nak balik bilik tu, sempat la hadam makanan sikit)
  3. Makan dalam kuantiti sederhana. (makan sikit, tapi banyak kali. ok je tuh)
  4. Elakkan starving di siang hari. (supaya korang tak terhegeh-hegeh cari makanan malam-malam buta) *ini yg selalu dilakukan oleh kaum perempuan.
  5. Minum air putih banyak-banyak. *terbukti berkesan untuk jadi kurus dan sihat!!
  6. Mesti mahu bermotivasi dan disiplin!! 

ok. Pfftt!!

Fine. Sebenarnya aku dah gemuk sekarang nih. Memang ramai kata aku tak gemuk dan tak pernah juga kata aku kurus. T_T

Tapi aku tak puas lagi. I need a good figure and nice body line supaya aku yakin dengan diri sendiri. Bukan tujuan nak melawa. haipp!! *sort of sebenarnya.. ngee~

ahhhh!

Apa yg penting, aku sihat dan aku aktif!! Lalala~ 


p/s: peringatan untuk diri sendiri, jangan nak mengutuk-ngutuk orang, nanti kena dekat diri sendiri. Padan muka!! Haniza la tu. heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


Suka dengan entri ini? Sila klik di bawah

7 comments:

ɳυɾҽȥȥαƚყ ʝαʅαʅυԃιɳ said...

hahahaha. suka gambar tu. wahahaha, and the p/s. warghahahaha~

cleo said...

niza......sy dah kurang sehat sekarang.......hukhuk

hana_aniz said...

mek ty: haha. mari lah kita sihat-sihat selalu k??

cleo: nape? demamkah??

masshie mastura said...

lg satu, org besar slalo kate tulang dye yg besar. doctor kitaorg kate tu alsan je tu keh3:P

hana_aniz said...

hahaha. sokong-sokong! tp ada gk memg tulang besar.

cleo said...

xde arh..da lama gila x jog..n lutut ni pun x baek2 lagi..ritu doc bg tempoh 1bln, tgk dlu..ni dh dekat 3 4 bulan da..naik tangga pun sakit lg...sedey ar.....

hana_aniz said...

siyes? xpe2. jgn rush2. kasi baik btol2.

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik