UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Jun 21, 2012

the A-Z of friendship (girlfriends)


A Friend …

Accepts you as you are.
Believes in you.
Calls you just to say “hi.”
Doesn’t give up on you.
Envisions the whole of you (even the unfinished parts).
Forgives your mistakes.
Gives unconditionally.
Helps you.
Invites you over.
Just likes being with you.
Keeps you close at heart.
Loves you for who you are.
Makes a difference in your life.
Never judges you.
Offers support.
Picks you up.
Quiets your fears.
Raises your spirits.
Says nice things about you.
Tells you the truth when you need to hear it.
Understands you.
Values you.
Walks beside you.
X-plains things you don’t understand.
Yells when you won’t listen.
Zaps you back to reality.



sorrority sisters. ngeh~
inshaAllah.. sahabat dunia akhirat. =)
*tiada dalam gambar - maziah, wan nur liyana, fatin liyana, adibah dan siti nabihah.  huhu


the best seniors ever!
you guys rock! haha


paling rindu dengan korang!
hewhew~~
*bee honey tak ada dlm gambar..


geng budak hewhew~~. =P



budak-budak sememeh yg dirindui :)



even tak banyak spend masa dengan korang, tapi jujur cakap..
korang adalah kosmet yg tersangat happening dan caring.
^___^
*tiada dalam gambar - radhiah, christine, mira dan awa



member kolej yg sangat baik dan sentiasa di ingati.
susah senang bersama
thanks girls.
*also credit to - mekty, kak faz


geng pecah perut. muahaha!
rindu korang wehh!

paling tak boleh lupa..
batch paling sempoi dan otai! hahaha





Special thanks to you guys.. hampir 9 tahun (mrsm, matriks, ukm) yg sungguh ceria dengan memori kita semua. Sedih menangis, tawa gembira dikongsi bersama. SubhanAllah. Memang indah. Terima kasih banyak teramat sangat!! Moga ukhuwah ini terjalin selama-lamanya. aamiin! #sebaktetibapulak~~

Pada siapa yg tiada dalam gambar, maaf. Korang pun tetap kawan aku. Sampai bila-bila. inshaAllah. ^___^




p/s: giloo. update entri ni je dah sampai nak dekat 2 jam coz godeh-godeh balik gambar-gambar tu. huhu. but worth it all. =)

Jun 20, 2012

movie preview: hatiku di kinabalu.


Salam.

Setelah lama dan jarangg giiilleerrr update blog, aku terus post entri pasal movie preview. haha. Sorry guys. Mood nak menaip dan mengomel masih tercari-cari.

Movie ni aku rasa tak ramai yg dah tengok. Maybe kalau tengok pun siapa yg duduk rumah, ada tv dan astro segala. Aku dapat tengok ni pun sebab roomate yg promote. Dia download la kot.

To be honest, ini cerita melayu pertama bergenre cinta yg aku menangis. Gilerrr laahhh. Haniza menangis! pffft! Bajet nak tahan. Tapi meleleh jugak. Memang-tersangat-tak-boleh-blahh!!

Aku takkan cerita sipnosis, sebab tak surprise lah nanti kan? So pada siapa yg dah rasa tertarik, silalah tonton. Wa cakap lu, memang sedih! Tapi tapi tapi... Cerita ni jugak tersangatlah suuuwwweetttt masa awal-awal. So very nice! Aku gelak dan sengih-sengih kottt. haha!

Moral lessons yg terwujud (dimana aku berspekulasi sendiri) dalam cerita ni, ngehh~~
  1. Lelaki memang susah nak setia kot even mulut dan hatinya konon kata isteri dia tu cinta pertama dan cinta terakhir dia. demmm. (berdasarkan cerita ni, err.. tak boleh salahkan sangat lelaki tu kahwin lain.. wuuu~ entahlah. tak ada experienced nak komen lebih-lebih)
  2. Rasa sayang, cinta pada ibu perlulah sentiasa diterapkan dan diingatkan pada anak supaya kemudian hari, anak takkan bertanya kenapa situasi sebegitu terjadi. (aku tak reti nak buat ayat bagi korang paham. haihh)
  3. Janji yg dilafaz haruslah ditepati.
  4. Dalam sekelip mata, terlerai semua ketentuan masa. (tiru ayat movie semula)
err.. Banyak lagi sebenarnya. Tapi 4 tu la kot yg paling penting. Sipnosis cerita dah terbayang-bayang sikit kan? So, jangan terlalu cepat menghakimi, Tonton dulu.

Ending memang sangat tak best. Tapi aku sokong dia buat ending cenggituuuu. Kenapa? hukhuk.. Tengok sendiri kalau nak tahu kenapa. 


cover movie.
tengok gambar, dah tahu siapa pelakon kan?



budak-budak nakal ngorat awek

bunga-bunga cinta berputik.
tinggi-tinggi gunung kinabalu,
 tinggi lagi sayang sama kamu,
biru-biru hujung kinabalu,
tengok dari jauh hati saya rindu~~
anuar (lakonan zul) belajar nyanyi lagu kebudayaan sabah dari qistina (lakonan yana)
*lakonan yg santai tapi sangat cuuttteee.


selepas scene diorang ketawa2,
anuar: I love you.. (hela nafas panjang selepas ucap. nebes woo~)
qistina: apa kau cakap tadi? (cakap dalam slang sabah sambil tunjuk berkerut sebab tak dengar anuar cakap apa)
zul: tak.. tak. saya cakap nice view. #controlmacho
qistina: ohh.. nice view. #ignored sebab memang tak dengar
hahaha!
*scene paling sweet kot bagi aku. 


dah start bercinta.
*untungalaa budak2 GMI tengok diorang berlakon depan mata.


kahwin dah dan ada anak sorang nama Maya.
lagu yg diorang nyanyi masa bercinta, Qis selalu nyayi untuk dodoikan anak dia tidur.


accident dan koma.
anuar kahwin lagi satu.
*dah start sedih-sedih ni.

Qis start sedar dari koma bila dengar maya nyanyi lagu sabah tu.
huhu..


part ni dah start meleleh sikit bila lepas Qis dapat tahu pasal Lara (lakonan  irma).

"mama tak pernah mintak kasih sayang suami dan anak mama berpindah pada orang lain..."
jammed.
aku menangis sedikit teresak-esak masa part Qis buat luahan kat anak dia, Maya.


"lepaskan Qis ya.."
*geram dengan anuar yg tak nak fight!
btw, lemah lah tengok lelaki menangis. T_T



Gila ahh emo pagi-pagi buta cam ni. hakhak!
Tabik kat watak anuar. Bestt!



sumber gambar: fanpage HDK

Jun 3, 2012

munakahat - it takes two to tango

Salam.

Bila sebut soal kahwin, mesti semua orang pun excited je. Lebih-lebih pada individu yg rasa diri dia dah mempunyai harta, mampu untuk berkeluarga, dan nak ada pasangan yg boleh kongsi susah senang bersama.

Bila sentuh bab kahwin je, mesti teringat kat dia. Bukan sebab aku nak kahwin dengan dia. MasyaAllah. Tak. Tapi aku teringat kat dia sebab keinginan dia, strong desire of him yg nak bernikah awal. Baguslah tu kan? Nak bina masjid. Kata orang la.

Tapi bila tahu tujuan dia yg nak berkahwin awal, aku terdiam, terfikir sejenak. Orang lelaki memang macam tu eh?

Mungkin dah jodoh dia dengan dia.. yg meninggalkan lagi seorang dia terkapai-kapai tertanya-tanya.

Berbahagialah anda. Saya doakan yg terbaik buat kalian. InshaAllah, bercinta hingga ke Jannah. Aamiin. :)

Dan kepada dia yg terkapai-kapai dan tertanya-tanya itu, sesungguhnya Allah perancang terhebat. Ada jauh lebih baik yg memahami jihad belajar kamu, jihad hati kamu dan tanggungjawab keluarga yg kamu galas. Have faith in Allah.


“Dan mereka merancang, Allah juga merancang, dan ALLAH sebaik-baik Perancang”
surah al-Imran ayat 54



Expertise, readiness, and knowledge are also needed in marriage. A young man must possess enough information about his wife's principles of values and internal desires. He must also be aware of marital problems and ways of solving them. He should not regard marriage as merely buying goods, or hiring a maid, but to acknowledge it as a treaty of friendship, honesty, kindness, partnership and cooperation in a joint family life. (Ibrahim Amini 2002)








Rujukan:
1. Google
2. Cited from versus novel - (Principle of Marriage and Family Ethics)



p/s: entri ini telah banyak di edit, demi tidak menimbulkan kontroversi.

Popular Posts

Yang menarik