UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Nov 7, 2017

Things that I regret pt.2

Assalamualaikum alls,


Which aku tak tahu siapa lagi yang rajin membaca blog these days lebih-lebih lagi blog aku yang bersawang teruk.

Ahh. Biarkan. 
Tiba-tiba ada mood nak menulis ini, marilah kita menulis. eh. menaip.


Things that I regret.

Bila cakap pasal regret, aku rasa semua orang pasti ada perkara yang diorang regret. Aku gerenti punya la. Aku? ehh. Opkos hado.

Aku paling regret... err..
Apa ya..
Hmm..
Aku terdiam kejap ni. Tak tahu nak taip regret apa. Biasalah tu. Masa nak ingat, masa tu lah nak lupa.

Nak kata aku regret baik sangat kat orang, tak boleh juga. Banyak hikmah buat baik dengan manusia lain eventhough kadang-kadang kepala kita yang dipijak. Itu biasa. Live with it.

Pokoknya, sepanjang 27 tahun aku dianugerahkan nikmat hidup dan sihat ni, tak ada satu pun perkara yang betul-betul buat aku rasa regret. Alhamdulillah. Seriously, alhamdulillah.

Sebab apa?

Sebab setiap kali aku terdetik, itu pun kalau keadaan aku emotionally stable.. Aku akan ingatkan diri aku, things happened for a reason. or many reasons. we never know of the future. Allah sahaja yang Maha Mengetahui. Allah is the best planner after all.

That's it.

Kalau ada perkara yang tak baik berlaku atau perkara diluar jangka kita, waktu itu aku tahu. Mesti ada perkara yang aku buat, tak disenangi Allah mahupun orang lain.

What you give, you get it back.

No further argument.

Bila dah makin dewasa ini, positivity dan negativity selalu sangat bercanggah. Jammed. Penting sangat bagi aku untuk sentiasa berada di tengah-tengah.

Terlalu positif tu, bukan Haniza lettew. Mohon jangan percaya. herher.

Ok.
Done.

For these post.

Hopefully, rajinlah aku nak menaip lagi next time ya. *tangan dibahu, mata ke atas.

Daa!

May 21, 2017

Things that I regret pt.1

Assalamualaikum.

Bila kita dah semakin dewasa, kita dah lebih banyak berfikir.

Baik ke aku buat sesuatu?
Apa akibat buat begitu?
Ada manfaat ke?

Dan setiap kali aku bersama dengan keluarga aku, atau lebih tepat lagi bersama dengan mak abah aku, banyak perkara aku fikir.

Mostly on something the do's and dont's setiap kali nak berbicara dan buat apa-apa sebarang tindakan. Tapi lagi selalu jadi perkara yang banyak buat aku regret. Which is, melawan cakap mak abah.

Baru-baru aku ada termenonton satu video dalam instagram. Berkenaan keutamaan kita pada seorang wanita. Dalam video tu tuju pada orang lelaki. Tp aku yang perempuan, sedikit sebanyak rasa terkesan.

Contoh yang diceitakan dalam video tu. Sewaktu kita  bermain telefon, whatsapp boyfriend atau girlfriend, pada masa yang sama emak memanggil nama kita untuk minta pertolongan. Apa yang selalu jawab?

"Kejap mak". Dan kemudian menyambung semula bermain telefon.

Betul ke tidak?

Disaat itulah tanda yang kita meletakkan hati kita, keutamaan kita kepada orang lain dan menjadikan ibu kita sebagai orang yang kedua.

Is that a good thing?

NO.

Rasulullah saw pun dah menegur, even menjawab dengan sepatah perkataan "ah" sahaja sudah mendatagkan dosa. Inikan pula "kejap".

Allah. Jauhilah aku dari menjadi pendosa tegar.

Dec 5, 2013

hati oh hati.

Assalamulaikum.

duhai hati yg sentiasa dibolak-balikkan. berteguh lah kamu. alahai..

guys, pray for Kuantan.

tiba-tiba.. hahaha

tadi dengar cerita dari kawan pasal family dia di Kuantan. Allah.. berat berat. moga family dia dikurniakan kesabaran dan ketabahan menghadapi situasi gawat macam tu. teruk sangat dah kot. paras air sampai ke leher katanya.. barang keperluan yg ada dalam rumah, habis semua ditenggelami air. :'(

bersyukurlah kita masih bersenang-senang gini. *elok pulak lagu erti syukur by UNIC sekarang tengah main kat laptop. memang feel sungguh. alhamdulillah alhamdulillah.

macam mana la keadaan family yg duduk beramai-ramai kat sekolah. selesa tu, tak payah cakap lah kan.. confirm tak nye. Allah.. dapat pulak family yg ramai anak-anak kecil. macam mana tu? doa sahaja aku dapat panjangkan untuk mereka. moga jauh dari segala kemalangan, kecelakaan mahupun kecederaan. bertabah, bertabah dan bertabah lah.

tapi, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. hmm...

oh oh.

pukul 1.00 pagi sudahh.

tamat di sini sahaja. daa~

hati oh hati. be strong!!

Popular Posts

Yang menarik