UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

May 20, 2012

menanti kemunculan Rejab, Syaaban then Ramadhan. inshaAllah! =)

Assalamualaikum..

SubhanAllah.. Memang cepat masa berlalu. Waktu time kecik-kecik dulu, beriya nak cepat besar, masuk universiti lah, kerja lah... Tapi bila dah besar ni, berdoa sangat kalau masa tu bergerak perlahan dan kalau boleh nak berhenti kan je? huhu

Tapi, itu semua mustahil. We have to follow the flow yg Allah dah tetapkan. Betapa Allah s.w.t mengingatkan kita mengenai kepentingan masa sebagaimana dalam surah al-'Asr, maksudnya


"Demi masa. Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran" 

selama datang Rejab!
Rejab bulan Allah s.w.t

Yup yup! I am SO welcoming the month of Rejab! Bila tu? InshaAllah esok. Terima kasih banyak-banyak kak Nadiah tentang pesanan dia. Honestly, aku tak terperasan pun (*tak tertengok pun kalendar hijrah), tarikh-tarikh yg ada. =(

Jadi, eloklah aku memanjangkan pesanan beliau buat ingatan kita semua. 



Pesanan utk sahabat :

Hari Selasa bermula 1 Rejab, jadi esok malam (Isnin) adalah malam 1 Rejab.. Imam Syafiie rahimahullah berkata, ada 5 malam dalam setahun, Allah SWT bukakan pintu langit, salah satunya adalah malam 1 Rejab..

Jadi, esok malam, perbanyakkan doa mudah-mudahan Allah ampunkan dosa kita, memakbulkan doa kita pada malam 1 Rejab.. Antara lain yang kita boleh lakukan dalam bulan Rejab ialah, banyakkan Istighfar, minta ampun daripada Allah SWT.. Yang paling bagus sekali Istighfar adalah "Sayyidul Istighfar" bermula dari esok malam.. Bulan Rejab dikenali sebagai bulan Istighfar.. Perbanyakkanlah amalan sunat dan tinggalkan amalan yg lagha dan sia2... Moga2 Allah panjangkan umur sehingga bertemu Ramadan pada tahun ini...


"Allahumma barik lana fi rajab wa sya'ban wa ballighna ila ramadhan."
Ya Allah, ya tuhanku, berkatilah kami pada bulan Rajab dan Sya'ban, dan sampaikanlah umur kami pada bulan Ramadhan."...Ameen...

Wallahu a'lam.. (Nadiah, 2012)


Selamat beramal~~ http://www.emocutez.com

May 8, 2012

the most precious somebody someone: mother


Salam.

Remember this song, guys?

Lagu faveret aku! ^_^



Your Mother by Yusuf Islam

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay rigt close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.



"It takes some one really brave to be a mother, someone strong to raise a child and someone special to love someone more than herself."


photo taken: year 2008


p/s: I love you, Pn Mariah! (^_~)

May 6, 2012

Spesifikasi calon suami yang 'bolehlah' dibuat suami.

1. Solat fardhu cukup 5 waktu.

2. Ada kerja gaji RM2000 (zaman dah semakin canggih, barang2 mahal) dan ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh hantar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

3. Ada kenderaan: motor kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.

4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain.

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.”

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Takdelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwa gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.

8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm.. ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw..”

10. Belajar takat DEGREE je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.

11. Kalau dia jenis diam takdelah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun takdelah sampai dia mengata-ngata orang lain.

12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.

13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika ada kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.

15. Jenis senyum sokmo.

16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu – UAI)

17. Pandai masak sekurang-kurangnya masak nasi dan goreng telur, ayam, ikan, nasi goreng, nasi goreng hailam dll. Kalau dia tak sempat nak masak sekalipun, dia takkan makan kat McD atau tempat-tempat makan yang pelik-pelik nama dia menu yang mahal-mahal sebab dia tahu keje dia gaji tak banyak. Makan nasi lemak kat gerai lagi ok pe.

18. Rajin. Ringan tangan tolong isteri. Kadang2 tolong kemas rumah, sapu sampah, sidai kain, memasak. Tapi janganlah poyo sangat sampai kawan-kawan isteri datang pun, tolong gorengkan pisang kat dapur untuk raikan tetamu.

19. Jenis pembersih gak la. Masa muda-muda dia tak de la jenis pakai seluar jeans busuk berminggu-minggu tak basuh. Bau badan tu jaga. Kena bersih sebab hari-hari nak ngadap Allah, bukan nak wangi depan manusia je.

20. Sehari sekali ingatkan bini dan anak-anak tentang kematian dan amalan agama. “Sayang, tengok jam tu. Ha, bila kita tengok jam.. Ingatlah detik kematian tu makin hampir.”

21. Dia sentiasa nak berubah bersama-sama isteri dan anak-anak dia. Berubah jadi lebih soleh dari sehari ke sehari.


sumber: facebook. 



suka wedding dress Bella.
hewhew~






p/s: Don't look for the perfection, look for the heart that loves you for the way you are. Be perfect together. Saling melengkapi dan membimbing. inshaAllah. :)

marshmallow

Assalamualaikum..

Jarang giler aku update blog sekarang ni kan?? So so sorry.. Seriously, kurang ada mood nak menaip dan fokus aku teralih sikit kepada tumblr. hehe..

my own tumblr

hoho. Sorry tak dapat nak tunjuk link. It's kinda my personal things. hehe. Memang nampak sangat lame, dull dan bosan. Tak menarik macam blog kan? Tak apa. Tumblr ni aku buat lebih kepada yg peribadi sikit. Tak banyak tulis macam blog, hanya pictures dan quotes yg menarik dan ada kaitan dengan aku. hewhewhew~~ #gedik


erkk. Bukan pasal tumblr aku nak cerita sebenarnya ni. haih. Terpesong dah. Nak cerita mengenai..




mar-sha-mal-lowww!!

eh.. marshmallow la!!

hahaha. Honestly, time kecik dulu, aku tak boleh telan benda alah ni. Rasa pelik kenyal-kenyal nak kata manis sangat pun tak. Rasa macam makan plastik pun ada. Tapi bila dah besar ni, pantang nampak.. Terus beli!! 

Tapi hati-hati, banyak marshmallow yg tak halal. So packaging yg ada jual kt market even tulis halal *bukan logo keluaran Malaysia, tolong jangan percaya sangat. Sebab apa? Antara ingredient nya adalah gelatin haiwan. Maybe lembu or bab1. Even gelatin lembu, cara dia sembelih lembu tu pun kita tak tahu kan? Tu yg kena hati-hati.

Tapi sekarang dah ada marshmallow halal. Orang islam malaysia sendiri yg produk kan. Cumanya, agak mahal dan susah nak cari kat kedai. huhu..

Kebetulan, ada member sepupu aku jual marshmallow halal. pehh~~ Tak fikir apa, terus order untuk 1kg punya!! HAHAHA

Gila pelahap kan? Bukan pelahap.. Tapi mengidam.. hukhuk..

Marshmallow oh marshmallow.. Tunggu daku~~~



chocolate marshmallow cupcakes
sila telan air liur banyak2 k! 







p/s: ada junior aku kata, "kak niza bajet cute makan marshmallow." errr. apa sinonimnya??

Popular Posts

Yang menarik