UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Jan 28, 2011

bad teeth day 2.

Salam.

sakit. isk isk.
Entri kali ini nak cerita pasal gigi yg sama. lalala~

Alhamdulillah.. Berkat keberanian dan sokongan kawan-kawan terutamanya Azizah Najib yg sanggup menemani aku mendapatkan teeth treatment di Ampang. Tempat praktikal student dentist USIM. Thanks juga pada Cik Ayu (kawan Jijah) yg promote tempat tu, dan Cik Munirah (kawan Jijah juga) yg memberi treatment dan layanan yg sangat baik dan selesa. =)

huuu~~

Cuak masa nak pergi tu. Sangat cuak. Dah sampai sana lagilah cuak. Sejak gigi aku sakit minggu lepas, yg aku fikir gigi ni kena cabut. Yelah dah teruk sangat berlubang. =(

Tapi, cik Muni kata gigi ni boleh selamatkan lagi. Alhamdulillah.. Pehh.. Lega giler time aku dengar tu. Tapi too bad, saraf untuk gigi aku yg sakit ni, harus dibuang. waaaaa... Means, sedikit operation perlu dibuat. hukhuk. Lama gak la. Dari 2.45 petang - 5.00 petang. Itu pun still treatment tak habis lagi. Sempat ambil x-ray sampai 3-4 kali, bius dengan picagari besi yg besar *banyak kali kena inject coz tak jumpa port sesuai, gerudi gigi untuk buang kaviti, potong dan buang gusi guna scarpel *sedikit bleeding, inject ubat guna picagari yg ada jarum panjanggggg *inject sampai terasa ke rahang bawah dan akhirnya tampal untuk sementara.

wuuu~~

Sangat takut. Tapi alhamdulillah berjalan lancar. Thanks to cik-cik Dentist yg comel-comel belaka. =)

Aku tak nanges pun weh!! hahaha.. Sebab ada bius tu. lalala~~

Pipi aku belah kanan rasa numb. Bibir dan lidah sekali. Pehhh.. Kuat betul penangan bius tu.

After raya cina, kena pergi treatment lagi sekali untuk x-ray dan buang saraf yg dimatikan dan tampal gigi secara permanent. Gigi yg sakit ni, sudah tidak dapat rasa apa-apa coz saraf dah tiada. Tak apa, janji jangan tak ada gigi sudah. wuu~

Selesai treatment, aku dan Jijah berangkat pulang. Masa kesan bius semakin hilang, the whole gigi belah kanan rasa sangat sakit terutamanya gigi yg di operate. Memang dah bergenang mata aku time tu. Kalau kat bilik dah masa tu, serius.. Aku meraung wehh!! Memang. Sakit. Sangat! Memikirkan di public, dan malu pada Jijah, aku tahan nangis. Takat hentak-hentak kaki sikit dan cuba bersembang dengan Jijah untuk ignore kan rasa sakit. Dah tu pulak, badan rasa lenguh-lenguh. Macam nak demam pun ada.

gosok gigi mesti tidak kurang dari 2 kali
sehari ye kawan-kawan.
Alhamdulillah lagi sekali, semua berjalan lancar. Hope gigi ni dah tak ada masalah lagi lepas ini. Pengajaran untuk aku yg sangat memandang enteng tentang kebersihan gigi. Janji tak nak buat dah. huhu~

Paling gembira, ais tiada masalah pada gigi yg sakit! Yeeehaaaaa!! Dentist yg cakap ok. Aku tak tipu. Ngee~~





Thanks a lot pada anda yg menemani rasa gedik sakit saya tiap kali waktu malam dan tiap kali gigi ini merasa sakit. huuu~

7 comments:

zAty si gAdis riAng !! said...

yeayy!! gigi selamatt! hehe

NuRuL ADiBaH said...

alhamdulillah..
bagus la dah dptkan rawatan. :)
tapi, ngeri gak bce ko cite camne dentist tu
betulkan gigi ko.. hehee...

hana_aniz said...

mek ty: yeay!! ;)

diba: alhamdulillah.. ngeri? aku pun sama weh. pejam mata je time dentis operate.

cleo said...

huhu..welkam2..
niza, cemana gg? saket lg x rini..?sronok btol dia ice no hal eh..? huhu

isnin ni, insya-Allah kita gi sesama kay..hope isnin ni ley setel da treatment..huhu..

ap2 pn, tahniah sb dpt counter ur fear =)

hana_aniz said...

alhamdulillah.. dah tak sakit dah. ;)

huhu.. ok. minta2 setel habis tros. leh kita cuci gigi jijah. hehehe

thanks jijah!! ;)

afiq dzuan mohd azhar said...

hahahaaa.. nk add sbb2 ke-hepi-an ak~!

NOMBOR 0.9!!
< hepi sbb niza dh g klinik gigi!!! >

hana_aniz said...

hahahaha. waaaa.. aku termasuk dlm senarai ke-hepi-an panje!!! thanks panje. ;)

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik