UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Mar 23, 2011

alam itu anugerah Allah

Salam.

Entri kali ni aku nak promote satu tempat untuk korang. Memang sangat sesuai dijadikan tempat honeymoon pada pasangan yg nature-lovers ni. Serius, korang memang akan kagum.

Itulah dia Tasik Plitvice iaitu National Park yang terletak di kawasan-kawasan pergunungan Lika di Croatia. Pernah dengar?? Plitvice Lakes ni tersenarai antara 20 Best Trips of 2011 dalam web National Geographic. Serius.. Manyak cantik wooo~~ SubhanaAllah!!

Tahu Croatia kat mana? Bunyi macam selalu dengar kan? Aku pun tak tahu kat mana. Ikut wikipedia, Croatia terletak di Eropah Selatan-timur antara Bosnia dan Herzegovina Slovenia, dan bersempadan dengan Laut Adriatik. Pehhh. hahaha.

Apa yang paling menarik tentang tasik ni, tasik ni terkenal dengan warna khas mereka, bermula dari warna biru langit menjadi hijau, kelabu atau biru. Warna-warna berubah terus bergantung pada jumlah mineral atau organisma dalam air dan sudut sinar matahari. Siapa yg minat dengan microbiology, kat Plitvice Lakes adalah tempat yg terbaik untuk korang isolate bakteria yg berbagai-bagai warna ni. Stunning gila kan? woohoooo!!

Kepada budak-budak zoology, Plitvice Lakes ini juga tidak mensia-siakan bidang kita. hoho.. Tahu sebab apa? Daerah ini juga boleh dikatakan sebagai rumah (habitat) bagi pelbagai jenis binatang dan burung. Rare fauna seperti beruang coklat Eropah, serigala, helang, burung hantu, lynx, kucing liar,dan capercaillie boleh kita jumpa di sana dan spesies yang lebih umum. Setidaknya 126 spesies burung telah direkod di sana, di mana 70 telah dicatat sebagai pemulaan pembiakan di sana.
Korang boleh jenguk [wikipedia] untuk tahu apa yang menarik sangat tentang Plitvice Lakes ni. Tengok kat [sini] juga huraiannya.

Sekarang.. Mari kita saksikan..!!

kemudahan laluan pengunjung untuk menikmati keindahan


waaa... 


banyak sangat air terjun, so banyak lah pelangi yg terbentuk


tengok.. jernihnya!! snorkeling dan scuba, puas nih!

ni dah edit tambah watermark. even dah di edit, kecantikan still tak boleh dipertikai!

Ok.. Ini gambar time winter pula.






















Ya Allah.. SubhanAllah.. Hilang dah angan-angan aku nak pergi honeymoon kat Turki segala. Aku nak pergi Plitvice Lakes! Tak perlu risau akan keindahan nya yg mungkin pupus.. coz Plitvice Lakes kan National Park. Pasti terjaga segala khazanah flora dan fauna nya. waaa...

Siapa nak join aku pergi trip ke sana??


7 comments:

bee said...

aku nk ikut ble ko g honeymoon nnt...ngeh3..~

hana_aniz said...

haha. jom jom!

cleo said...

waaaa....!!! subhanallah....!! nk ikot kamuu jugak....!!!

ShaHiRah HayAti said...

cantik2...wah2 tempat ini sgt sesuai kalo p honeymoooonnn!!!hehehe...tp xleh p ngn kamu ahak... rindu la kat korng....

Cik Nin said...

naaaakkk...nak join,...!!! tp niza belanja k ;D

mengenaldiri said...

subhanallah
cantiknya

K2r~90 said...

wow terkesima tanpa mmpu berkate2 weh perh!!!

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik