UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Feb 24, 2011

sihatkah jantung kita hari ni?

Salam.

Aku baru aje menghabis masa 2 jam aku mendengar mp3. Dalam keadaan terleka tu, aku terasa sesuatu. Terasa something kat lengan aku. *posisi tidur yg mengerekot. Aku ingat ada ulat ke apa. Tapi, guess what??

Denyut jantung aku!! SubhanAllah!!

Dup dap dup dap.

Kuat dan sihat. Aku gembira. Aku try nak rasa denyutan dengan tangan aku. Tapi tak dapat rasa sangat. Kulit di lengan lebih nipis dan sensitif.

That time, aku sedar. Ingat balik tentang apa yg prof fisio aku cakap masa dia ajar topik jantung.

"jantung tetap berdenyut walau macam mana keadaan kita sekali pun. kalau berhenti tu, kamu faham maksudnya kan?"

Tahu apa yg paling berharga dalam hidup kita? *selain perkara yg korang rasa berharga.

Itulah. Jantung kita.


All our life, it keeps on beating. Just to make sure we're alive whether we are sick or healthy. Isn't that great?? Dan thanks to Allah, I treasure my heart most.

Sedar tak sedar, hargaikah kita pada jantung kita?

Antara kita dan jantung, siapa paling kuat? Jantung lah. Coz time kita rasa sedih, kita down. Tapi jantung? Masih tetap mahu berdenyut. Bila kita tengah berbunga-bunga cinta, jantung tetap berdenyut. Malah, bantu kita merasai rasa indah itu dengan berdenyut lebih laju tatkala orang yg kita sukai tersenyum manis pada kita. *ngee~~

Tapi sayang pada perokok, saat jantung sentiasa berdenyut nak selamatkan nyawa dia, dia dah racunkan jantung tu. Habis semua organ utam dia rosak - jantung, paru-paru.. Kecewanya.. But still jantung masih berdenyut walaupun fungsi-fungsi mengepam darah dia banyak dah terganggu. Tak sedar lagikah dia?? Mmmm.. Instead perokok tu rosakkan jantung tu, why not diorang derma organ kan? Ramai lagi manusia kat dunia ni perlukan jantung untuk hidup..

So, hargailah apa yg ada pada kita. Sesungguhnya setiap satu perkara yg Allah ciptakan itu tidak lain tidak bukan tanda kasih sayangNya. Sayangkah kita pada Allah? Sayang. So, sayanglah jantung juga. =)

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik