UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Jun 3, 2012

munakahat - it takes two to tango

Salam.

Bila sebut soal kahwin, mesti semua orang pun excited je. Lebih-lebih pada individu yg rasa diri dia dah mempunyai harta, mampu untuk berkeluarga, dan nak ada pasangan yg boleh kongsi susah senang bersama.

Bila sentuh bab kahwin je, mesti teringat kat dia. Bukan sebab aku nak kahwin dengan dia. MasyaAllah. Tak. Tapi aku teringat kat dia sebab keinginan dia, strong desire of him yg nak bernikah awal. Baguslah tu kan? Nak bina masjid. Kata orang la.

Tapi bila tahu tujuan dia yg nak berkahwin awal, aku terdiam, terfikir sejenak. Orang lelaki memang macam tu eh?

Mungkin dah jodoh dia dengan dia.. yg meninggalkan lagi seorang dia terkapai-kapai tertanya-tanya.

Berbahagialah anda. Saya doakan yg terbaik buat kalian. InshaAllah, bercinta hingga ke Jannah. Aamiin. :)

Dan kepada dia yg terkapai-kapai dan tertanya-tanya itu, sesungguhnya Allah perancang terhebat. Ada jauh lebih baik yg memahami jihad belajar kamu, jihad hati kamu dan tanggungjawab keluarga yg kamu galas. Have faith in Allah.


“Dan mereka merancang, Allah juga merancang, dan ALLAH sebaik-baik Perancang”
surah al-Imran ayat 54



Expertise, readiness, and knowledge are also needed in marriage. A young man must possess enough information about his wife's principles of values and internal desires. He must also be aware of marital problems and ways of solving them. He should not regard marriage as merely buying goods, or hiring a maid, but to acknowledge it as a treaty of friendship, honesty, kindness, partnership and cooperation in a joint family life. (Ibrahim Amini 2002)








Rujukan:
1. Google
2. Cited from versus novel - (Principle of Marriage and Family Ethics)



p/s: entri ini telah banyak di edit, demi tidak menimbulkan kontroversi.

8 comments:

syazwani sulaiman said...

betulla tu hani, dia dah ada rasa nak kahwin . btw, ni cerita betul ke ?

hana_aniz said...

yup. true story. huhu..

Hamba Allah said...

haha~

stiap yg berlaku ada hikmah yg dah ditetapkan..insyaAllah ada yg terbaik di sebalik setiap kejadian..

setiap org ada alasan dan sebab2 tsendiri dalam nk memelihara dan menjaga tuntutan syariat dlm kehidupan masing2..apa pn, sama2 kta doakn yg tbaik..ssungguhnya dlm mendoakan kebahgiaan org lain, malaikat akan mendoakan kebahgiaan kita..

insyaAllah kwn2 ttap harta yg xmampu dijual beli smpai bila2..xkn mampu ditukar ganti..andai ada salah silap, tunjukkn yer~

p/s: chaiyok2 dlm mencari tujuan hidup~ sayu gak kdg2 bila pkir korang da nk hbes..n tgal ak jek kt cni~~~ waaaaa~~~ ;p ;p ;p

Azuandi1825 said...

:'( true story ~~ ngeee~ :p

hana_aniz said...

afiq: hahaha. mesti korang rindu aku yg kuat mengomel ni kan? hohoh ;P

azuandi: pernah berlaku pd kamu ke?

Azuandi1825 said...

haha~~ xde la.. kita hnya mmpu merancang tp Allah yg menentukan.. kdang2 yg kita rancang x seperti yg Allah rencanakan.. tp kadang2 kita rancang ms ini mgkin x dpt, Insha Allah kita akan dpt kelak jika kita telah benar-benar bersedia..Allah akan bagi..

hehehe~~ weee... :p

hana_aniz said...

so true~! :)

ainraus said...

aniz. i know youre strong enough.
i love you adik.

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik