UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Jan 17, 2012

sayu rasa hati ini..

Salam.

Sayu rasa hati ini,
tatkala melihat seorang si Tua berkata,

"tumpang lalu ye nak.."

sambil terbongkok-bongkok (tunduk minta laluan) dan tersenyum manis terhadap sekumpulan si Muda yg seronok bersembang di tengah-tengah laluan tanpa memikirkan orang sekeliling.


Sayu rasa hati ini,
tatkala melihat si Muda yg leka dan asyik dengan dunia masing-masing tanpa belas kasihan terhadap si Tua bersama kudrat yg tak seberapa memikul beras seguni di tangan kanan, dan barangan lain di tangan kiri. 


Sayu rasa hati ini,
tatkala mendengar tutur kata si Muda pada kekasih atau kawan yg bagaikan lembut gigi daripada lidah tetapi sedangkan tutur kata terhadap si Tua seakan-akan menempik-nempik.


Sayu rasa hati ini,
tatkala melihat si Muda sanggup berhabisan wang ringgit demi menyambut kelahiran kekasih atau kawan tetapi terhadap si Tua, hanya ada sebaris ayat,
"Happy birthday"


Sayu rasa hati ini,
tatkala melihat si Muda lebih gembira bertanya khabar dan menghabiskan masa bersama kekasih dan kawan daripada menjaga kebajikan si Tua.


Sayu rasa hati ini,
tatkala melihat si Muda menghantar si Tua ke rumah jagaan warga emas atas alasan tiada masa mahu menjaga mereka kerana sibuk akan kerja dan keluarga. 


Sayu rasa hati ini,
tatkala melihat si Muda bertaraf mahasiswa yg berpusu-pusu pergi ke kuliah tanpa menghiraukan si Tua yg saban hari menyapu daun-daun kering demi rezeki secubit nasi. Walaupun tiada ungkapan mohon penghargaan daripada mereka, sukarkah untuk kita menghadiahkan segaris senyuman tanda terima kasih dan menghormati?Terms:

si Muda - golongan muda
si Tua- golongan tua

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik