UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Dec 8, 2010

kenapa? mmm..

Salam.

Malam ini lepas sembang-sembang dengan my girlfriend, tiba-tiba persoalan ini menjengah ke kotak fikiran aku. Aku tertanya-tanya. Jawapan sendiri ada. Tapi yg tepatnya aku tak tahu.

Mmm..

Kenapa ye??

Kenapa golongan yg alim-alim ramai yg kahwin muda?? Contoh kat kampus aku sendiri. Aku dengar, ramai mahasiswa FPI (fakulti pengajian islam) dah kahwin dan ada yg baru nak kahwin. Kalau bertunang tu, memang ramai la kot. mmm..

Kenapa?

Salah satu sebabnya aku tahu lah. Nak mengelakkan maksiat. Tapi, rasanya itu bukan reason utama untuk mereka nikah muda-muda. mmm..





Sesiapa boleh berkongsi jawapan??

I need to know. Serius.






*agak-agak kalau aku da tahu reasonnya, aku nikah awal tak? muahaha. haipp!! belajar pun tak habis lagi. no no no.

6 comments:

cleo said...

okay......huhu

ni jawapan yg slalu dak2 fpi bg kay =)

# elak maksiat
# elak fitnah a.k.a. gosip - tak terganggu
# lebih terpelihara & rasa selamat
# tak perlu tercari2,terpikir2,(kan lumrah) boleh fokus study (kalo masing2 faham situasi)
# mak ayah pon x risau nak lepas gi mana2 (ada teman yg diorg kenal n trust)
# terlindung dari mata2 liar (sb dah tau da kawen - xkan nk cari pasal lg kot)

haha..ni antara yg pernah tkluar dr kengkawan fpi la..skadar nk kongsi ngan niza =D

hana_aniz said...

ooo... cenggitu. hahaha. :)

ieda said...

selalunya yg alim2 ni, dorg percaya diri dorang dah mampu jadi suami dan isteri yang baik. insyaAllah. sebab dorang faham tanggungjawab dorang, terhadap semua terutamanya agama.

dan ye, mmg untuk elakkan maksiat, fitnah dan segala yang perlu dijaga. dan untuk mengharmonikan kehidupan :)

aku tak sabar nak rasa diri aku bersedia dah. tapi belum :)


ade nazer cter, senior dia umur 21 tahun je. baru 3rd year (skrg 4th year), dah nikah. bila dia tanya senior dia mcm mana family approve kawen awal? sebabnya, family sendiri nampak yg dia dah boleh 'imam' yang bagus kepada suri hidupnya. isterinya plak, alhamdulillah sekufu; dari segi kealiman dan semuanya lah. same2 belaja kt moscow. hehe

aku nak gak. tp belum ready mungkin :')

hana_aniz said...

fuyyoo.. aku sokong point ko. ada rasa tanggungjawab n diorg da hampir sempurna akidah nye. means, leh jd imam. mmm..

hohoho. ko kawin dulu syeeda. baru aku ikut jejak langkah ko. hahaha

Anonymous said...

niza, lagi stu sbb ialah sbb nak cop la.ade certain tu dh kenal dr sek..pastu maybe dorg bercdg nk kahwin terus lps grad.so, kalo dh bertunang, kiranya dia off market, psgn dia xyah risau nnti ade org nk potong line..
:)~lilix

hana_aniz said...

lilix: btol2. aku sokong ko. cop awal2 kn?? huhhu.. ada orang cop aku x??

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik