UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

May 27, 2010

Berdua lebih baik??

Aku skip sekejap entri pasal masum ye?? Mahu talk talk pasal isu 'berdua lebih baik'.





Saat ini umur aku berumur 20 tahun 3 bulan 10 hari. Pe kaitan umur dengan entri ni? Ada kaitan..
Saat ini juga rata-rata manusia yg berumur 20-an pasti ramai yg sudah 'berduaan" atau bahasa yg mudah difahami 'coupling'. Perkataan simple n kita sendiri yg wujudkan. Tidak begitu?

Percaya atau tidak, isu 'berdua lebih baik' telah lama aku tinggalkan. There is no regret bout that. Totally no no. Reasons?? So much reasons. Disini aku senaraikan.

Major reasons:
  1. Belum sempurna kasih sayang yg aku tunjukkan pada mak abah dan adik-beradik aku
  2. Belum habis belajar
  3. Tanggungjawab aku sebagai seorang anak masih belum sempurna
  4. Enjoying my own life without sharing with the one true love but sharing with everyone I love. (family, friends)
  5. Aku masih belum berjaya transform sepenuhnya jadi 'calon menantu terbaik'.(pandai memasak, mengemas, etc.)
  6. Tak payah nak sesakkan fikiran pasal si dia.
  7. Tak payah nak excited sambut birthday or apa-apa event yg berkaitan dgn si dia.
  8. Aku tak suka terikat dengan apa-apa komitmen sesuatu hubungan.
  9. Sukar mahu mencari orang yg serasi dengan diri aku. (bukan terlalu memilih..)
  10. Hubungan aku dengan ALLAH belum cukup baik apatah lagi nak 'baik'kan hubungan aku dengan si dia. Amboi!
  11. Tak mahu jadi si lembik!!
  12. Buat apa perhabis duit pada orang yg tak layak berbanding keluarga kita sendiri??
  13. Family first.
Need some explanations for the reasons given?? Tak perlu la kan. Reasons yg aku bagi cukup clear untuk siapa-siapa yg baca.

Jangan salah faham dengan entri aku ni. Aku tidak sama sekali ada mengata pasal sesiapa. Aku just beritahu sebab-sebab kenapa i still being single.

Terang lagi bersuluh, setiap manusia ALLAH hiaskan perasaan suka dan cinta pada sesuatu. Dan aku tak lari daripada perasaan sebegitu. Tapi, aku bukanlah jenis yg ber'couple'2 ni. Tipu la aku tak pernah couple kn.. Adehhh... Tapi, entah la. Tak pernah pn ada rasa gembira pun couple2 ni. Mula-mula seronok la., lama-lama? Hambar.

Aku takkan kaitkan dengan persoalan agama dalam isu ni sebab masing-masing sendiri tahu mana yg benar dan mana yg salah. Lagipun, aku bukanlah orang hebat dalam berhujah lebih-lebih jika nak dikaitkan dengan ilmu agama. Ilmu yg ada sekarang sangatlah sedikitnya.

Haa..
Ni part yg harsh sikit. Siapa mahu terasa, silakan. Aku da terasa awal-awal da.

Kenapa, mengapa dan bagaimana seseorang manusia itu boleh berubah perangainya, sikapnya apabila bercinta. Kalau lebih baik, tak apalah. Adehh.. Masalahnya.. Baru je bercouple. Bukannye berkahwin. Tapi, gaya cm overreacted da. Aku bukan nak menuduh or cakap-cakap besar ke apa. Tapi, itulah yg terjadi di depan mata. Si lembut jd si lembik. Alahai... Gedik semacam da aku tengok. Huh. Aku tahu, tak baik cakap orang cam tu, kelak nanti jadi kat diri kita balik. Nauzubillah.. Sebab tu lah aku masih lagi bersendiri.

Bab bersentuhan tu tak payah nak cerita la kan? Konon berlapik..

Huhu.. Ok, Haniza. Baik stop. Nanti kau jadi cam tu, macam mana? Nauzubillah.. Minta dijauhkan ya ALLAH... Aku pohon sangat-sangat padaMU ya ALLAH...

Aku rasakan.. Lebih indah jika memendam perasaan suka dan sayang terhadap seseorang. Entahlah.. Mungkin itu yg terbaik untuk aku. =)
Hanya ALLAH yg mengetahuinya..
Ingat, jodoh itu rahsia ALLAH.
Walau sehebat mana pun kau rancang, DIA yg menentukan.
So, tak payah lah nak beritahu aku yg pakwe kau sekarang ni, bakal suami kau.
Berdoa je lah banyak-banyak daripada dok letak angan-angan tu meninggi langit.
Kalau jadi berdua, alhamdulillah.. Moga kalian dapat teruskan bercinta di syurga nanti. Amin..
Kalau tak, haa..

Cakap memang senang kan?


2 comments:

Ezuan Saad Ali Hussein said...

Salamun'alaik..
aku stuju dgn ko..
jodoh d tgn Allah..bila aku ckp jodoh d tgn Allah sume org ckp "ye la,kne la usaha"..so aku tnya dorg balik;"bcouple tu usaha ke arah jodoh ke usaha ke arah maksiat???"..tepuk dada,tnya taqwa..
konon2 chop awal2 la tu..pastu bnda yg x baik sume nmpk baik.btpuk tampar..bila dtgur pndai mjwab..dpn Allah nnt bila Allah tnya agak2nya dia mjwb x?kita tgur bkn sbb pe,sbb kmungkaran tu blaku dpn mata..mgkin sbb mereka mmandang org yg mngur sdgkan yg pnting bukannya penegur tp apa yg dtgur sbb addinun nasihah (ssguhnya agama itu nasihat)..x kira la sape yg mnegur tp klu dtgur bnda baik kne la terima sbb yg baik tu sume dr Allah..

wallahualam..

(*erkk..aku plak yg pnjg lebar bceloteh.. :p)
jzkk~

Hana_aniz said...

betul. aku setuju dengan bab menegur. jgn dilihat pd si penegur. tp, lihat pd teguran yg diberi.

bukan la nak kata kita bagus ke apa kn.. tp, masing2 tahu batasan2 nye.

huuuu...

gud awan!

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik