UPDATE

i'm not beautiful like you. i'm beautiful like me.
Ya Allah. If I am to fall in love, let me touch the heart of someone whose heart is attached to you.” Aameen

Search This Blog

Feb 4, 2010

Hailoh...

Assalamualaikum...

Huhuhuhu... So long no see ah??
Dah lama tak mengomel kat sini... Huhuhu.. Dan da lama jugak tak update tentang all the things that happened in my life lately.. (kalau English aku salah, maaf la ye?? asalkan sume faham. hoho..)..

Actually, banyak je mende yg nak diomelkan.. Yelah, pasal Open UKM, merendek kat Bagan Lalang, bercuti di rumah (walaupun untuk 2 hari je. huhuhu..), menikmati keindahan di Cameron Highlands dan blah.. blah.. blah... Memang banyak la!! Tapi, tak tertaip la pulak..

Oh..!! Never mind! Hahahaha.. Lain hari leh post kan? Insya-ALLAH selagi ALLAH mengizinkan aku untuk bernafas di bumi-NYA ini.. Ngee~~

Haa...
Nak citer pasal balik umah hari tu la. Tak banyak. Sikit je. Sikit Sangat.
Nak citer pasal my lovely mum masak my faveret food!! Siap amik cuti lagi tu!! Spend time with me at home.. Terharu... Terima kasih mak.. Sob.. Sob.. Mula la nak terasa sayu ni.. Terhegeh-hegeh!! Haha..

Bila difikirkan balik, aku ni kuat cemburu sebenarnya. Huu~ Jangan salah faham ek? Ni bukan cemburu yg cam cintan-cintun tu. Tak ada maknenye!! Ni cemburu bila mak puji my other siblings... contoh ayat yg my mum said,
"Mira tau masak ikan siakap 3 rasa"
......................

Tiba-tiba terasa jeles sangat!! Tak pe mak!! Nanti anis belajar masak sampai expert!! Huhuhu.. Aku bukan tak reti masak ek? Reti.. Tapi kena ada instructor kat sebelah la kalau nak masak masakan kompleks cenggitu... Kalau takat nasi goreng, daging masak kicap, sardin, tumis sayur.. Insya-ALLAH aku leh masak sendiri..

Bukan apa, perasaan cemburu ni bagi aku bukan la aku nak membeza-bezakan kasih sayang mak.. Bukan!! Tak sama sekali!! Cuma.. Entah.. Jeles jek! Hehehe..

Abah pulak.. Sentiasa mengutamakan keperluan aku... Atau lebih tepat lagi, mengutamakan keperluan kami, anak-anaknya.. Huhuhu.. Contoh.. Abah sanggup keluar dari meeting semata-mata untuk ambil adik bongsu aku balik sekolah. Haa.. Abah leh je suruh my other sisters yg ada kat umah tu gi jemput. Tapi, abah tak nak. Kata abah,
"Keselamatan korang sume terletak kat tangan abah.."

Ada lagi.. Kalau nak diikutkan.. Insya-ALLAH keluarga aku mampu pakai kereta lawa-lawa. Ala.. cam waja n Gen-2 segala. Aku tau, ada sesetengah kata "ala.. waja n gen 2 murah kot".. Hello!! Bagi kami tetap mahal k? Tu beza nye nilai mata wang pada setiap individu. Lagi tinggi taraf hidup korang, lagi kurang nilai mata wang di pandangan mata. Tapi aku tau, bukan semua macam tu kn?

Huu~ Bagi abah, selagi anak-anak dia tak habis belajar, selagi anak-anak dia tak habis melanjutkan pelajaran ke universiti, selagi tu la.. Abah tak beli kereta baru. Kata abah,
"Tak pe la.. Nanti korang da keje tinggi-tinggi, haa... belikan abah kereta lawa-lawa"

Huhuhu.. Insya-ALLAH..
Selagi hayat dikandung badan..
Selagi roh tak terpisah dari jasad..
Selagi itulah aku akan berusaha membahagiakan dan menyenangkan kehidupan mak dan abah.. Amin...

Anak Soleh

Artist: UNIC

Sifat anak yang soleh mentaati ibu ayah
Tidak membantah malah mentaatinya
Halus peribadinya mencontohi Rasulullah
Tingkah lakunya dijaga akhlak dipelihara
Segala amalan dijaga hanya kerana Yang Esa

Hormat pada yang tua Kasih pada yang muda
Sayang pada ibu ayah dan juga keluarga
Hidupnya rajin berusaha
Tidak pernah berputus asa
Didalam kehidupan penuh pancaroba

Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah
Hormat menghormati sesama insan berbudi
Guru dan teman-teman sentiasa dikasihi
Itulah diantara sifat anak-anak yang soleh




Yg suka sangat-sangat mengomel... ~Haniza a.k.a Anis~

4 comments:

cleo (クレオ) said...
This comment has been removed by the author.
cleo (クレオ) said...

nice one...agak tersentuh baca...agak la..huhu ~

tu la, ayah aizh slalu pesan, ap2 pn yg jadi, family first...tu memg (ikut ap yg aizh believe) pegangan sorg ayah n mak...n mgkn satu hari nti kita pn akan ad instinct cm tu, tul x..? =)

may u n ur family b in His blessings now and forever, amin... =)

Hana_aniz said...

Insya-ALLAh...
Amin...

Kadang-kadang bila fikir balik, bila 1 hari nnt kita jd ibu@mak@mama@umi, mampu ke kita jadi seperti ibu kita. Terlalu sabar dgn karenah anak-anak kot.. Huhuhu...

Khairul said...

bgs2..

Post a Comment

Popular Posts

Yang menarik